“Maak thuis alvast wat kopietjes van je paspoort”

Die zin van de titel van deze blog is een quote van een medewerkster van het reisbureau waar we laatst waren om een nieuwe trip te boeken. Dat zei ze, omdat het in het buitenland regelmatig voorkomt dat je je paspoort af moet geven bij een receptie van een hotel, “die ze dan even kopiëren”. Nu ben ik geen heel moeilijk persoon, maar als het gaat om m’n paspoort, ja dan wil ik toch het liefste wel wat duidelijkheid wat er ze er nu precies mee doen eerlijk gezegd.

Dat is natuurlijk heel makkelijk te voorkomen door zelf alvast wat kopieën te maken van je paspoort, zodat je precies weet hoe of wat. Nog beter is dan natuurlijk om direct wat onnodige persoonsgegevens af te schermen, maar die keuze is geheel aan jou. Binnenkort gaan we weer op vakantie buiten Europa en dan is zoiets helemaal een goed idee, want de wetgeving wat betreft privacy is buiten Europa nog net even wat anders.

Niet dat alles goed geregeld is in Europa zelf, want ook daar komen we nog regelmatig gekke dingen tegen. Zo waren we in Wenen, waar we gingen eten in het prachtige Rollercoaster Restaurant, waar gevraagd werd om je paspoort in te leveren ‘als borg’, bizar natuurlijk. Ook bij veel hotels wordt er ergens onder een toonbank nog even snel een kopie gemaakt van je ID-kaart, waar je naar mijn mening gewoon wat van moet zeggen, dat is natuurlijk gewoon absurd.

Mail ook even een scan naar jezelf
Naast het zelf maken van printjes van je paspoort, vind ik het persoonlijk ook altijd wel fijn om even een kopie bij me te hebben van andere pasjes die ik meeneem op vakantie. Daarbij kun je denken aan je eventuele creditcard, pasje van de zorgverzekering (met noodnummers op de achterkant) of bijvoorbeeld je pinpas en / of rijbewijs. Daarnaast mail ik dat ook altijd even naar mezelf en ik gooi het daarnaast ook nog even in m’n Dropbox. Paranoïde misschien, maar het kan toch wel handig zijn. Je wordt gerold en al je pasjes zijn weg, je vergeet je portemonnee mee te nemen en moet iets tonen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.