Laura’s top 10 reistips voor Japan

Mocht het nog niet zijn opgevallen: Japan is mijn favoriete land in de wereld. Dat komt natuurlijk door videogames en technologie, waarin het land een flinke vertegenwoordiging heeft, maar ook door de wonderschone natuur, de bijzondere cultuur en de mooie taal. Vandaag deel ik met jou mijn top 10 reistips voor Japan. Wat is de moeite waard om te bezoeken, en wat misschien juist niet?

1. Okunoin

Ik zou zeker in een tempel slapen bij Okunoin, daar is ook een soort begraafplaats met duizenden boeddhistische graven, echt prachtig. Daarover heb ik natuurlijk al eerder een blog geschreven: het is dan ook mijn ultieme nummer 1 voor een reis naar Japan. Ook dat slapen in een tempel is een hele ervaring: op tatami matten met schuifdeuren om je heen, de dag beginnen met boeddhistische rituelen en dan ook nog een wandeling in dit bergachtige gebied maken op misschien wel de meest serene plek op de wereld.

Okunoin
Okunoin

2. Kyoto

Het is een beetje een veelomvattend begrip, maar je moet zeker naar Kyoto gaan als je naar Japan gaat. Het is niet alleen een stad die veel authenticiteit heeft, in de vorm van geisha’s, oude gebouwen en natuurlijk de Golden Palace: het heeft een heel laid back-vibe, je kunt er heerlijk eten, rondhangen en het voelt wat mij betreft een beetje als San Francisco: hip op een welkome manier.

Het Golden Palace in de regen
Het Golden Palace in de regen

3. Skip de Maid Cafés

Ik zou niet naar zo’n Maid Café gaan in Tokyo. Het is eigenlijk vooral heel awkward en het kost onnodig veel geld voor eten en drinken dat uberhaupt geen geld waard is. Het is lastig om het niet te doen, want het is zo’n typisch Japans ding dat je misschien voor je gevoel moet doen als je naar Tokyo gaat, maar ik ervaarde het vooral als iets dat echt heel disturbing was en dan niet per se op een positieve manier.

4. Boek je restaurantje op tijd

Als je op een toffe plek wil eten in Tokio, reserveer nu dan alvast, want restaurants zijn best klein dus zijn snel vol. Elke vierkante meter in Tokio is natuurlijk superduur, waardoor eetetablissementjes vaak weinig ruimte hebben. Er zijn gelukkig een heleboel goede, leuke en lekkere restaurants in deze gigastad, maar ik raad je toch aan vroeg te boeken.

De Sakura in Japan is erg mooi
De Sakura in Japan is erg mooi

5. Ga naar Shibuya

We blijven nog even in Tokio, want er is daar nog iets dat je echt niet mag missen: Shibuya. Je kunt hier geweldig winkelen, in zowel Japanse winkels als een heleboel Westerse grootmachten zoals H&M. Maar er is veel meer: er is het beeld van Hachi (die hond die op zijn baasje wachtte, zo cute) en het grootste oversteekpunt van de wereld. Dat laatste vond ik erg indrukwekkend. Je kunt het op filmpjes zien, maar dat is totaal niet hetzelfde als zelf oversteken met die enorme drommen mensen om je heen. En nog iets dat ik mooi vind in Shibuya: billboards die skyhigh zijn, geweldig.

6. Houd je verwachtingen laag voor de wijk Harajuku

Verwacht niet teveel van de Harajuku-regio, want er zijn echt niet zoveel mensen die er helemaal uitgedost kawaii uitzien. Ik denk dat ik twee mensen heb gezien en ik ben er zowel ‘s avonds als overdag geweest. Niet dat je er niet heen moet gaan hoor: je kunt daar heel leuk shoppen en er is een winkel genaamd Ice Monster, waar je heel bijzonder ijs kunt eten.

7. Wandel het Philosopher’s Path in Kyoto

Even terug naar Kyoto, want daar is een wandelpad dat de moeite waard is. Een heleboel zelfs, maar in het bijzonder het Philisopher’s Path. Zeker als de Sakura in bloei staan, dan is dit een geweldige plek om de mooiste foto’s te schieten. Het pad volgt een rivier tussen Ginkaku-ji en Nanzen-ji en de filosoof en professor Nishida Kitaro wandelde er altijd om te mediteren.

Helemaal zen op het Philosopher's Path
Helemaal zen op het Philosopher’s Path

8. Geniet van het uitzicht in restaurant Shikairo

Shikairo is een restaurant met wat meer Chinese invloeden, als ik dat zo mag stellen. Het is als vegetariër een uitdaging om er iets te bestellen zonder vis of vlees, maar als je geen last hebt van die belemmering dan kun je hier geweldig eten. Ze maken er ook mooie snijgroenten, maar dat is eigenlijk niet helemaal waarvoor je komt. Dit restaurant in Nagasaki biedt namelijk een van de mooiste uitzichten die ik in Japan heb gezien, op een soort cruise-terminal, met een parkje ernaast en natuurlijk een enorm cruiseschip in de haven. Heel indrukwekkend.

9. Ga lekker eten bij Sugar Hill in Kyoto

Het is soms best moeilijk te ontdekken waar je nou echt authentiek Japans kunt eten in Japan. Vaak zijn de restaurants heel modern of bieden ze internationale keukens. Zeker in grote steden. In Kyoto raad ik je Sugar Hill aan, waar je lekker knus kunt zitten en vooral heel erg lekker kunt eten.

In Kyoto zie je veel geisha
In Kyoto zie je veel geisha

10. Ga hertjes knuffelen in Miyajima

Wanneer je zegt dat je naar Japan gaat, dan begint er vast iemand over hertjes bij Nara. Er zijn echter veel meer plekken waar je die hertjes vindt, zoals nabij Hiroshima in Miyajima. Daar heb ik ze bekeken en geknuffeld en dat was een bijzondere ervaring. Ze worden als goden gezien en zo gedragen ze zich ook. Het zijn bijna een soort katten. Maak ook zeker een selfie met zo’n grappig diertje, want voor je het weet belandt hij op de familie-kerstkaart die je moeder naar iedereen stuurt (waargebeurd verhaal 😉 ) en maken mensen zich nog meer zorgen over je singleleven.

Zo schattig!
Zo schattig!

En vooral: relax. Japanners zijn enorm behulpzaam, je kunt je heel makkelijk in het openbaar vervoer bewegen en ik heb me nog nooit ergens zo thuis gevoeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.