Praag: de beste stad voor een Europese citytrip

Als je me vraagt waar je naartoe zou moeten gaan op Europese citytrip, zeker als je niet per se naar een warm gebied wil, dan zal ik je waarschijnlijk sowieso Praag aanraden. Het is een mooie manier om te zien wat Tsjechië voor land is, hoewel het natuurlijk wel een wereldstad is. Maar het is ook een behapbare stad: je hebt na een weekend niet per se dat gevoel van: oh ik had nog vijftien dingen willen zien.

Dat klinkt misschien negatief, maar zo is dat zeker niet bedoeld. Praag heeft een heleboel mooie dingen om te zien, maar het zijn niet per se dingen waar je heel veel tijd aan kwijt bent, waardoor je veel kunt bekijken in slechts een weekendje tijd. Natuurlijk blijven er altijd dingen om nog later te bekijken, zeker als je ook nog buiten de stad gaat, maar over het algemeen is het een stad die compact genoeg is om, zelfs grotendeels wandelend, te ontdekken.

De oude klok van Praag is ook het bekijken waard, zeker op het juiste tijdstip!
De oude klok van Praag is het bekijken waard, zeker op het juiste tijdstip!

Een paar tips wil ik je wel geven, want Praag is veel meer dan de Karelsbrug alleen. Ik geef je vijf tips voor Praag, inclusief foto’s van de stad en moi (15.000 jaar geleden 😉 ):

1. Natuurlijk toch wel even beelden aanraken op de Karelsbrug

Het is iets dat alle toeristen doen, maar zeker als je een beetje vroeg op de dag gaat, dan kun je nog enigszins op je eigen tempo de Karelsbrug overlopen. Het is een zeer toeristische aangelegenheid met mensen die karikaturen schilderen of schilderijen verkopen met het uitzicht van Praag (of de bekende Praagse straatjes), maar het is en blijft een geweldige plek om mooie foto’s te maken. Bovendien zijn er ook diverse gouden beeltenissen die je kunt aanraken voor geluk. Je ziet vaak al aan hoe goud het is dat het een veel-aangeraakt beeld is. Zeker bezoeken, en misschien kun je daarna nog een shotje Absinth genieten in de vele bars eromheen.

De Karelsbrug is een must in Praag
De Karelsbrug is een must in Praag

2. Petřín beklimmen (of lekker lui de lift nemen, maar dan wel naar beneden wandelen)

Zeker in de zomer kan het hartstikke warm zijn in Praag. Ik weet nog dat ik met mijn moeder op een warme dag de Petřín heb gewandeld. Dat is een grote heuvel middenin de stad, waar je met een soort liftje omhoog kunt waarbij je dan lekker naar beneden kunt wandelen door een prachtig parkje. Het is een plek zoals het Vondelpark in Amsterdam. Je vindt er mensen met kinderen die lekker even hangen, studerende jongeren en her en der wat toeristen. Ik vind het een heerlijke plek zo middenin de stad.

3. De Zoo van Praag bezoeken

Hoewel ik, zeker sinds m’n reis naar Zuid-Afrika, totaal geen fan meer ben van dierentuinen, kan ik het toch niet laten om die van Praag aan te raden. Het is goed te betalen en je kunt er je voeten onder je lijf vandaan wandelen. De zoo is makkelijk te bereiken met de tram en je kunt er kilometers lang lopen. Het is heel ruim opgezet en bevat heuveltjes, met onder andere een heel tof nachtverblijf én Przewalski’s. Dat zijn een soort wilde oerpaarden die je eigenlijk nooit meer tegenkomt, maar nog wel in de zoo in Praag: prachtig.

Het zijn zulke mooie paarden
Het zijn zulke mooie paarden

4. Een boottocht doen op de Vltava

Die Karelsbrug ligt natuurlijk niet zomaar in de stad: het zorgt ervoor dat het ene met het andere gedeelte van de stad is verbonden, want die worden door de rivier Vltava gescheiden. Er zijn natuurlijk nog veel meer bruggen dan die Karelsbrug alleen en bijvoorbeeld met een boottocht of river cruise over de Vltava, kun je die goed bekijken. Sowieso is het leuk om zo’n boottocht te doen, want er wordt meer verteld over de geschiedenis van deze bijzondere stad. Megatoeristisch natuurlijk, maar dat maakt het ook wel weer grappig.

5. Eten bij El Ambiente Brasiliero

Je kunt je in Praag helemaal gek eten. Er is een geweldig Frans restaurant genaamd Savoy, een geweldig restaurant nabij het water in een soort ondergrondse zaal is het luxe Kampa Park, Slovansky Dum is erg smakelijk en mijn favoriete stek: El Ambiente Brasiliero. Inmiddels heb je wel meer van die rodizio restaurants op de wereld, maar El Ambiente Brasiliero is de eerste waar ik mee kennismaakte en biedt goede kwaliteit vlees. Nu ik vegetariër ben heb ik er helaas niet heel veel meer te zoeken, al komen ze ook voorbij met lekkere gegrilde groenten en ananas hoor. Tip is om de eerste paar rondes niet teveel “ja doe maar” te zeggen, wanneer er weer een mooie man met een grote spies voorbij komt, want later op de avond wordt het vlees er meestal alleen maar beter op.

El Ambiente Brasiliero
El Ambiente Brasiliero

Doordat mijn vader enkele jaren in Praag heeft gewoond, ben ik er diverse malen geweest, maar elke keer merk ik dat ik graag dat lijstje met die vijf puntjes graag doe. Wil je liever andere dingen doen? Je kunt in de tv-toren genieten van een geweldig uitzicht over de stad of je kunt een stadswandeling boeken. Vooral gastronomisch is Praag een stad waar je je prima kunt vermaken. Veel plezier!

Het uitzicht over Praag is dankzij de vele heuvels fantastisch!
Het uitzicht over Praag is dankzij de vele heuvels fantastisch!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.