Hilarisch: 20-persoonshuis naast het spoor in Luxemburg

Ik heb jarenlang scoutingleiding gegeven en waar we de eerste jaren in scoutinggebouwen sliepen, omdat de kids nog jong waren, werd dat later kamperen in het buitenland. Toen de kids een jaartje of 16 á 17 waren, moest het weer anders. Ze wilden in een groot vakantiehuis kamp vieren, oftewel een week chillen, relaxen en leuke dingen doen in de omgeving. Enkele jaren geleden zijn we naar Wiltz geweest, een bekende plaats voor scouts in Luxemburg. Naast tientallen tenten zijn er daar ook een paar kamphuizen te huren en die van ons, die lag slechts 10 meter van ‘treinstation Wiltz’.

We waren met een groep van 15 man ofzo, dus het moest wel een groot, maar ook betaalbaar huis worden. Uiteindelijk kwamen we uit in Wiltz, een bekende plaats in Luxemburg, waar altijd veel scouts te vinden zijn. Het scoutingterrein daar bestaat uit een groot gebied met bossen, paden en riviertjes, ideaal om lekker een weekje te rauzen als je het mij vraagt. Ondanks dat het huis pal naast een treinstationnetje lag, zijn we met auto’s heen en weer gegaan, simpelweg omdat we zo meer zut mee konden nemen en ook om de reiskosten wat binnen de perken te houden.

Het huis had tig verdiepingen en een paar grote slaapkamers met stapelbedden en een paar kleinere slaapkamers voor de leiding. Er was een grote eetruimte aanwezig en de keuken en douches waren in de kelder. Het mooie aan een vrijstaand huis zonder buren in de buurt is dat je met niemand rekening hoeft te houden. De muziek schalde dan ook dagenlang uit een meegenomen boombox, het kampvuur brandde bijna 24/7 en het was ook even leven als een god in Luxemburg.

Kamphuis in Wiltz
Kamphuis in Wiltz

Met de trein naar Luxemburg Stad
Het ligt dan wel aan het spoor, maar een veelgebruikte verbinding is het niet. Dat betekende in de praktijk dat er misschien één keer per uur en trein voorbij zoefde, want veel stoppen op Wiltz gebeurde ook niet. Leuk feitje is dat iemand van de groep aan het begin van het perron moest gaan staan, om te laten zien dat er verderop mensen stonden om op te stappen. Dit komt omdat het treinstation in een bocht ligt, waardoor het overzicht voor de machinist niet al te goed was. We zijn twee keer met de trein richting Luxemburg Stad getreind, ideaal zo’n OV-verbinding voor de deur.

Uitzicht op het spoor vanuit het kamphuis
Uitzicht op het spoor vanuit het kamphuis

Dat langszoeven was trouwens vanaf een uurtje of acht in de ochtend, tot een uurtje of 22.00 in de avond, prima wat mij betreft, want heel vaak waren we toch niet ‘thuis’. In het begin irriteer je je eraan, zo’n zwaar en log boemelding, dat voorbij draaft. Na een dag ben je er al aan gewend en na twee dagen stonden al onze kids op een rij om de machinist al minuten van te voren te begroeten, die dan vaak nog even zijn luchthoorn af liet gaan, dubbel genieten dus.

Langsrazende trein
Langsrazende trein

Heerlijk genieten in de natuur
Wat betreft de omgeving; dat is genieten. Mits je van natuur houdt, want dat was daar genoeg te vinden. We hebben hikes gelopen door de bossen, waar we uren geen andere personen hebben gezien en er lag een riviertje om de hoek. Heerlijk om af te koelen na een warme dag, om een heuse whirlpool te bouwen of om gewoon even te turen naar het eindeloos stromende water.

Dammen bouwen in de rivier
Dammen bouwen in de rivier

Het centrum van Wiltz stelt niet al teveel voor, maar was op loopafstand, net zoals een groot openluchtzwembad bij een camping. Daarnaast hebben we nog genoeg uitstapjes gedaan al dan niet lopend, met de trein of met de auto. Zo zijn we onder andere in de Teufelsschlucht geweest, oftewel de Duivelskloof. Daar hebben we onder andere een hike gelopen van een halve dag, tussen immense rotspartijen, maar daarover later meer op Reislist. Al met al was Wiltz zeker genieten, hebben we ons prima een week vermaakt in dat immense huis!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.