Een week leven op de toendra in Siberië?

Dat Laura en ik van reizen houden lijkt me door deze blog wel bekend. We hebben al van alles gezien in ons leven, van luxe tot goedkoop en van vliegtuig tot een busreis. Treinen hebben we met zijn tweeën nog niet veel gedaan, afgezien van een ritje naar Parijs. Wat ons betreft hoeven we ook zeker niet altijd de gebaande paden te bewandelen en dat levert dit jaar misschien wel wat unieks op. Een collega van mijn moeder is vorige maand naar de Russische toendra geweest en haar verhalen deden ons zo triggeren dat wij dit jaar misschien ook die kant op gaan…

Die collega is ook Russisch en dat is natuurlijk een groot voordeel vanwege het spreken en kunnen lezen, wat ons net wat de pet te boven gaat. Het is een kwestie van een vliegticket boeken naar Moskou, waar je de trein instapt richting de poolcirkel, een ware boemeltrein moet het zijn, want het duurt zo’n twee dagen eer je dat je op de plaats van bestemming bent. Daar word je opgenomen in een echte familie, waar je een week lang tussen de rendieren leeft en het echte leven van de toendra meemaakt.

Slapen doe je op een bed gemaakt van rendierhuiden en buiten in je normale skipak lopen is er niet bij. Dat betekent dat je een muts op moet doen van echt bont, een jas van rendierhuiden en een shawl van uitgebeende poolvos. Je bent bezig met het hoeden van de kudde en maakt het echte leven mee zonder enige luxe. De dichtsbijzijnde stad Akarska ligt zo’n 30 kilometer verderop en stroom heb je een kwartiertje per dag als het aggregaat wordt aangeslingerd. De zon schijnt er slechts enkele uren per dag, warmte komt van een houtvuur en eten bestaat uit rendiervlees, pasta of iets wat je zelf mee hebt genomen.

We zijn momenteel bezig met het uitzoeken van de kosten voor onze vlucht, treinrit en leven daar en gaan binnenkort eens langs bij die collega voor een bakje koffie en om nog meer te horen van deze unieke trip. Het is ook nog eens zo dat zij later dit jaar nog een keer terug willen en wij misschien mooi met zijn tweeën mee kunnen. Dat betekent een treincoupé delen in de slaaptrein en dan hebben we direct een tolk bij ons, wat uiteraard wel zo handig is. Aankomende tijd zullen er zeker nog meer blogs volgen als we besluiten om deze trip door te zetten, dus houd Reislist in de gaten!

Een gedachte over “Een week leven op de toendra in Siberië?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.