Hiken naar de Skaftafellsjokull-gletsjer betekent genieten met volle teugen

In 2010 ging mijn reis naar IJsland niet door, wat ook zo zijn voordelen had waar ik eerder over heb geschreven. We hebben daar een Hummer gehuurd, het eiland rondgescheurd, genoten van de natuur, het eten en het uitgaansleven. Verschillende nationale parken zijn aangedaan, waaronder Vatnajokull en daar hebben we een wandeling gedaan, totdat we op de Skaftafellsjokull-gletsjer stonden van dit prachtige natuurgebied.

Hiken naar de Skaftafellsjokull-gletsjer
Hiken naar de Skaftafellsjokull-gletsjer

We waren er in april, waarbij nog lang niet al het ijs en sneeuw gesmolten is en waardoor je dus kon genieten van de prachtige witte massa, maar ook genoeg rotsen, mossen en groen zag. Overal heb je prachtige parken en één daarvan is Skaftaffel, een gebied van zo’n 1700 vierkante kilometer groot. Hier hebben we de auto geparkeerd, onze jassen dichtgeritst, rugzakjes gevuld en toen gingen we op pad richting de gletsjer. De eerste paar kilometer loop je richting de ijsmassa, met om je heen prachtige natuur, mossen die te zien zijn, omdat de laag sneeuw erop smolt en bergketens waar je dan ook maar kon kijken.

Hummer H3 op IJsland
Hummer H3 op IJsland

Het land daar is ontstaan door de vele erupties van vulkanen en overal zie je dan ook stukken vulkanisch gesteente, van de grootte van een golfbal tot stukken van duizenden kilo’s. Alles daar was goed aangelegd, dus we besloten om wat van de gebaande paden af te gaan en een beetje offroad te hiken richting de steeds groter wordende ijsmassa. Enkele tientallen meters voor de voet van de gletsjer werd het een bende van jewelste. IJswater, zand, modder en stroompjes, dus de oversteek richting het ijsgeweld werd een hele onderneming.

IJsmassa van de Skaftafellsjokull-gletsjer
IJsmassa van de Skaftafellsjokull-gletsjer

Uiteraard hebben we dat wel gedaan, met hier en daar een ondergedompeld voetje, maar daar stonden we dan wel, op de gletsjer. Het was te gevaarlijk om honderden meters de gletjes op te ploeteren, dit vanwege het gevaar voor onstabiel ijs. We hebben gewoon wat prachtige foto’s geschoten en waren vooral trots op het bereiken van de gletsjer na enkele uren gelopen te hebben. Je kunt ook overal gletsjestochten boeken, waarin je ze beklimt en je er doorheen wurmt met een gids erbij die je leidt en dergelijke, maar dat is misschien voor een andere IJslandtrip.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.